POMALÝ HRNEC
Dno a strany nádoby pomalý hrnec vymažte 1 lžící másla nebo margarínu. Smíchejte 1 šálek rýže (ne instantní), 2 ½ šálku vody a 1 lžičku soli (lze vynechat). Dobře promíchejte. Přikryjte a vařte na plný výkon, dokud se všechna voda nevsákne, asi 1 ½ až 2 hodiny. Získáte přibližně 4 šálky vařené rýže.
TROUBA
Doporučené množství vody přiveďte k varu. Odměřené množství rýže dejte do mělké pečící nádoby (nepoužívejte hluboký kastrol) a zalijte vařící vodou. Můžete přidat sůl a máslo nebo margarín. Přikryjte těsně přiléhající pokličkou a pečte v troubě na 180°C. Doba pečení bývá obvykle kolem 10 – 15 minut, může se však lišit podle typu trouby.
PÁNEV
V pánvi rozehřejte 1 lžíci másla nebo margarínu. Přidejte 1 šálek rýže a promíchejte, aby byla všechna zrnka obalena máslem. Přilijte 2 ½ šálku vody a pokud chcete, i 1 lžičku soli. Přiveďte k varu. Přikryjte a pomalu vařte, dokud se všechna voda nevsákne, asi 25 minut.
PARNÍ HRNEC (STEAMER)
Do parního hrnce nebo do parní pánve dejte vařící vodu, rýži, sůl, máslo (pokud chcete) a vodu. Zamíchejte a nepřikryté dejte do parního hrnce a vařte podle návodu k použití. NEBO používáte-li tlakové vaření, vařte 15-20 minut.
PÁNEV WOK
Při mírné teplotě rozehřejte ve woku 1 lžící oleje, másla nebo margarínu. Přidejte 1 šálek rýže a dobře promíchejte. Přilijte 2 ¼ šálku vody a 1 lžičku soli (pokud chcete). Přiveďte k varu, Přikryjte a vařte na mírném plamenu, dokud se všechna voda nevsákne (přibližně 20-25 minut).
RÝŽOVAR
Na trhu existuje několik typů rýžovarů, které fungují buď na bázi páry, nebo suchého tepla. Spotřebiče se mohou lišit a možná budete muset upravit i množství použité vody, dle návodu u spotřebiče. Následující popis může sloužit jako návod na přípravu rýže UNCLE BEN’S v různých typech spotřebičů:
-
PARNÍ SPOTŘEBIČ: do vnitřní nádoby nalijte asi 2 šálky vody na 1 šálek rýže a asi ½ šálku vody nalijte do vnější nádoby. Dále postupujte při přípravě rýže podle návodu k použití. Poté co se spotřebič vypne, nechte rýži stát ještě asi 5 minut přikrytou ve spotřebiči, nebo dokud se všechna voda nevstřebá.
-
SPOTŘEBIČ NA BÁZI SUCHÉHO TEPLA: použijte množství ingrediencí doporučené na balení rýže a při nastavení spotřebiče se držte návodem k použití. Vařte tak dlouho, dokud se většina vody nevstřebá (asi 25 minut), poté spotřebič vypněte. Nechte dalších asi 5 minut stát přikryté, dokud se všechna voda nevstřebá.
-
PARNÍ HRNCE NEJVYŠŠÍ ŘADY: do vnitřní nádoby nalijte asi 2 šálky vody na 1 šálek rýže. Při přípravě se řiďte doporučením výrobce a vařte, dokud se všechna voda nevstřebá, asi 25 minut.